dimecres, 24 de juliol de 2013

"Per curiositat"


Sabor a chocolate, de José Carlos Carmona
Ed. Punto de lectura, 2008

Vaig agafar el llibre a la biblioteca pel títol, sobretot, i també per les petites dimensions i pel cos de lletra gran: em feia ganes una cosa lleugereta i així ha estat: l'he llegit d'una tirada, si bé reconec que m'ha deixat un  poc freda. El fet que els capítols siguin minimalistes -alguns no arriben ni a mitja pàgina- tampoc no ha ajudat.

La història gira entorn l'amor que el jove Adrian Troadec sent per la jove Alma Trapolyi a la llunyana Suïssa de 1922. Aquest enamorament serà decisiu en la seva vida i en la de tots els personatges que van apareguent al llarg dels gairebé noranta anys que abasta la novel·la.

La xocolata del títol prové de la fàbrica de Troadec. Quan Eleanor, la neboda d'Alma, hi entra per primer cop i tasta el cacau, que troba àcid i amarg, diu "que li afageixin més sucre". Vaig pensar aquí que potser l'autor parla en realitat de la vida, de la seva acidesa i la seva amargura, i de com la podem endolcir. En el cas de Troadec és així. En un moment crític decideix que val la pena seguir vivint, seguir endavant, en part per covardia, però sobretot "per curiositat". Em va agradar aquesta manera de veure-ho.4 comentaris:

XeXu ha dit...

Doncs està clar que no llegiré el llibre, però he de reconèixer que només pel títol l'hauria fullejat si hagués ensopegat amb ell.

Aineta ha dit...

No el coneixia, però la tevacrítica no m'ha animat a llegir-ho.

Anònim ha dit...

Ja veig, res a veure amb la peli chocolat

Xicarandana ha dit...

Xexu: és cert, el títol és mooooolt atraient!
Aineta: amb la de llibres bons i sucosos que hi ha per llegir...
Pons: ni punt de comparació.