dimarts, 5 de juny de 2012

La fidelitat, segons William WylerAhir vaig anar a caure que, si els anam a cercar, podem trobar al cinema, de manera simple i resumida, bons exemples de valors i de sentiments. En ocasions els trobam en una única escena, a vegades sense que hi hagi ni un sol diàleg, i tenc un grapat d'exemples al cap. El primer que penjaré al blog serà aquest: una escena que per a mi és una mostra del concepte de fidelitat.

Un dels millors westerns de la història és Horizontes de grandeza (William Wyler, 1958) i no, no admet discussions. Tampoc entraré a explicar perquè és així, s'ha de veure i punt, tan senzill com això. I una de les millors escenes és la que inseresc: el ranxer Henry Terrill (Charles Bickford) decideix atacar la hisenda del també ranxer Rufus Hanassey (Burl Ives), tots dos en eterna disputa per les terres de Julie Maragon (Jean Simmons). Amb l'excusa del rescat de Maragon, pressumptament segrestada pels Hanassey, Terrill pretén acabar d'una vegada amb l'adversari. Arribats a aquest punt, Steve Leech (Charlton Heston), el majoral de Terrill, a qui sempre ha admirat i seguit, decideix que la lluita ha anat massa enfora i els seus homes i ell es planten; així, l'amo parteix totsol cap a una mort segura.

El que passa després (minut 2:40 del vídeo), recolzat per una fotografia impecable i per una banda sonora única, és per a mi una de les millors representacions del concepte de fidelitat per part del setè art.

1 comentari:

Aineta ha dit...

No som molt dels westerns, però aquesta pel·li m'encanta.